Logo Thus

Architecture, Design, Art, Lifestyle,
Communication around the world

THUS
Sign in or create your media account to save the project DOWNLOAD INDIVIDUAL
Sign in or create your media account to save the project HIGH-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project LOW-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto
Lascia La Scia

Rural House Recovered. Between History, Nature and Authentic Design

City / State: Pavia / Italy

In the captivating hills of Oltrepò Pavese, between Pavia, Piacenza and Alessandria, there is an ancient farmhouse dating back to the early ‘900, immersed in an idyllic green setting that offers tranquility and harmony with nature. The project respects the history of this ancient farmhouse immersed in the charm of rediscovered objects and materials, also reflecting the philosophy of the owners, a Milanese entrepreneurial couple, founders of an independent sartorial intersection between craft and business

 

The manor house is spread over three floors at 60 sqm per floor. It includes a central staircase that on the ground floor separates the kitchen and living spaces. The first floor is the sleeping area with two bedrooms. Meanwhile the attic, now made habitable, tells the past story of the house

 

Adjacent to the farmhouse stands an old storage workshop of 60 square meters, full of forgotten tools, but with great potential. The panoramic view of the hills inspired the creation of two large windows, like paintings that change colors with the change of time and seasons, transforming the workspace into a bright living space that opens onto the surrounding beauty

 

The owners’ passion for antique objects and furniture as well as old places that have a story to tell has become the focus of the project. The renovation has enhanced the historic heritage of the farm, respecting the original materials that emerged during the work. The original stones, found under the layers of plaster in the exterior walls of the manor house, have been restored and displayed internally, while a thermal coat on the facade preserves the technical characteristics

 

Outside it is possible to read the “ancient” structure thanks to the preservation of the brick cornice reminiscent of the cells of the Certosa di Pavia typical of that area. The central staircase, fulcrum of the house, has been preserved in the original shape and materials, testifying the past through steps worn by time. The slabs and roof have been reconstructed, allowing the under-roof to be habitable, with exposed wooden beams integrated with new reinforced concrete slabs, creating a harmonious mixture of ancient and modern

 

Another masterful stylistic undertaking has been made possible by the discovery of some brick barrel vaults with iron inserts that have been sandblasted and restored. In the philosophical perspective of the owners even the solid wood doors were maintained after a careful restoration. With this variety of authentic materials, the design choice was to create a space with neutral tones, thus highlighting the natural and authentic warm materials of the place. The result of this recovery is now an expanded house of 190 sqm distributed over three floors

 

The entrance has been modified to join the wing of the manor house with the old workshop. The access to the house is now identified by a large door 280 cm high. To make this space even more unique is the presence of an old oven, restored but not working, a decorative nod to the history of the buildings

 

On the ground floor, in what was once the workshop, large windows were opened at full height that frame the outside nature. At the center of this space a pre-existing pillar supports the rebuilt roof, keeping the beams exposed. The living room is now an open space characterized by different areas, one identified by the pre-existing fireplace, a reading area that overlooks the most beautiful view towards the hills and the most convivial area of the living room towards the outdoor patio creating a continuity between inside and outside. Notably lacking within this space is a “television corner” which would be in total discordance with the surroundings. The open-space effect is also backed by the choice of laying a large format stoneware floor to give continuity. (Line Box Imola)

 

The furnishings, selected with passion by the owners, include pieces from their previous travels and homes. Pieces were recovered and restored, each with a unique history, from the old shelf of a pharmacy turned into a library to the old door of a cloistered convent that now divides the living room from the gym. The lighting design is minimalist, integrating retro elements such as Vimar-Vintage plates. The lamps, often recovered, blend harmoniously with the vintage design of the Dear Ingo chandelier by Ron Gilad for Moooi in the living room

 

The kitchen is characterized by vaulted ceilings. The choice was to furnish the space with minimal elements and cold materials to counteract the heat and materiality of the ceiling and the recovered wooden door. Inside the kitchen you will find iconic pieces of design: the Tulip table from the Pedestal collection by Knoll by Eero Saarinen with its white structure and top in matt Carrara marble. It is balanced by the lamp Arco by Achille Castiglioni for Flos with metal structure and pedestal in Carrara marble

The wooden chairs, recovered from an old tavern, and an old armchair are in contrast to the clean and essential minimal design of the white kitchen with steel inserts and exposed (recovered) feet.. The ground floor ends with a small TV room that gives access to the laundry room and the bathroom characterized by the sink unit created with an old 1950s toilet

 

On the first floor there is a bathroom and a bedroom. The part between the staircase and the corridor was left with visible stonework and an old fireplace was restored creating a decorative niche, while the floor has been restored to the terracotta typical of these rural buildings. The ensuite bathroom is characterized by reclaimed cement while the washbasin cabinet was made using an old chest of drawers. The shower is flush to the floor and has a stainless steel shower head, in conjunction with Bongio taps

 

The master bedroom is totally furnished with furniture recovered and restored from the property. The bed with austere iron design, the bedside tables and the wooden dresser are typical of the peasant culture of the past. Also, the flooring is done in terracotta while the walls were left with exposed stones

 

The stairs lead to the attic floor where there is a large walk-in closet that enjoys beautiful natural light thanks to the presence of two Velux windows. There is a guest room with a small en-suite bathroom found to the side. The room is characterized by the presence of an old wooden beam recovered from the old roof

 

For the external finishes, GinKo windows were installed in a weathered steel finish with a minimalist profile and high thermal efficiency. The coat façade, in dark gray tones, creates a striking contrast with the brick cornice and the exposed wooden roof beams

 

Talking About Lascia La Scia

The creative studio “Lascia la Scia” was founded in 2011 by a team of five architects: Chiara Sangalli, Laura Berni, Valentina Crepaldi, Carola Davì and Silvia Pilotti. Their practice is based on a shared sensitivity and a design method enriched by the diversity of skills of each professional.

The projects developed reflect a passion for details, the recovery and enhancement of the existing elements, together with an accurate search for well-being through a careful selection of materials and colors. The studio’s activities range from personalized interiors for private individuals to corporate services, with the creation of displays and retail projects in line with the values and image of the brand.

From the smallest to the largest renovation, a distinctive value is attributed to each project, leaving a tangible trace of the identity of who will inhabit the space. The attention to detail extends from the design process to the final execution and since detail is considered synonymous with care, deep reflection and wonder.

The sensitivity in understanding and interpreting the needs of people, transforming them into concrete design, is key to the project and research path. The home is considered the third skin, an intimate expression of being, a place where you feel welcomed, surrounded and protected. Therefore, each project is approached with dedication, taking measures through the analysis, study and understanding of the needs, desires and style of those who will live in the spaces. As artisans, unique and unrepeatable projects are made to measure for those who will live there. In the work developed, priority is given to the recovery and enhancement of existing elements, whether they are coatings or vintage furniture to be reinvented

 

Credits Project:

Project:Lascia la Scia

Start of construction: 2021

End of construction: January 2023

Locality: Oltrepò Pavese

Sqm: 190 sqm

 

Photo credits: Marta d’Avenia

www.martadavenia.com

@martadavenia

 

Supplier credits:

(special thanks to) Moroccan rugs by Casa amar.it – https:///casaamar.it: living area sofa carpet, TV room carpet, first floor and second floor bedroom carpet.

Floor flooring ground: Box Line by Imola.

Doors and windows: armored ginko

Velux

Shower taps Bongio taps.

Tulip table Pedestal collection by Knoll by Eero Saarinen

Arco lamp by Achille Castiglioni for Flos

Dear Ingo chandelier by Ron Gilad for Moooi.

Badges: Vimar-Vintage

 

Please Send us your articles (PDF or URL) when you publish the project.

press@thus-newswire.com

Contact

Press Kit no.: 202458
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x3000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Living Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Living Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Kitchen Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Kitchen Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Bathroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Kitchen Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Kitchen Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Kitchen Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Kitchen Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 200dpi

Kitchen Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 200dpi

Bedroom

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bathroom

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bathroom

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Suite

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bathroom en Suite

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Bedroom Suite

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Suite

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Distribution Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Suite

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Gym Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 2000x3000 300dpi

Distribution Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Distribution Area

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Gym Area

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Exterior

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Exterior

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

Exterior

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Marta d'Avenia

Size: 3000x2000 300dpi

all drawings in the complete downolad file

Olterpò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Lascia La Scia

Size: 1654x1242 150dpi

Profil Picture

Oltrepò Pavese

Designer: Lascia La Scia

Photo Credits: Eugenio Marongiu

Size: 3000x2000 300dpi