Logo Thus

Architecture, Design, Art, Lifestyle,
Communication around the world

THUS
Sign in or create your media account to save the project DOWNLOAD INDIVIDUAL
Sign in or create your media account to save the project HIGH-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project LOW-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto

In collaboration with PREFA

dreiplus Architekten

profiled-elegance-the-walter-group-restaurant-with-a-white-aluminum-wavy-facade

City / State: Vienna / Austria

Restaurant with a forest

In 2016, the first concepts for a company restaurant of the Austrian private corporation WALTER GROUP in Wiener Neudorf were born. The client, the operator and dreiplus Architekten closely worked together to create a location that would provide culinary services and enrich the atmosphere of one of Central Europe’s largest industrial areas. Though it all, the guiding principles were a high quality of stay and sustainable efficiency.

 

One knows the WALTER GROUP logo with the globe at its centre from blue truck tarpaulins or mobile space solutions, among others. The group’s core businesses include managing truck transports on the road and in combined transport across Europe, trade across Europe and leasing mobile space solutions. In addition, they also focus on the investment and leasing of commercial and residential estate, warehousing services, and trailer as well as tractor leasing. In all these business areas, they pay great attention to sustainable and environmentally friendly solutions. This is reflected, among other things, in comprehensive energy management at the company locations of the private corporation, which includes generating renewable energy through photovoltaic systems as well as using geothermal energy in combination with heat pumps. Until 2022, several conversion and expansion measures were carried out at the location in Wiener Neudorf. One of the most striking parts of this new hub is the elegant Walters restaurant building, which convinces not only with its thought-out floor plan, but also with its white PREFA aluminium façade.

 

From the surroundings

dreiplus Architekten faced the task of integrating formal and ideational aspects into the design. They drew from the special qualities of the surroundings – an existing park landscape and a water area – and reinterpreted them in their shaping process. For example, they chose to create the concept of a circumferential PREFA profile façade that resembles waves, which contributes to the building’s flowing and dynamic overall appearance. Thomas Heil, co-founder of dreiplus Architekten, adds that the building form was developed from the surroundings as well. It results from the boundary lines of the building site, which is surrounded by roads. Therefore, the floor plan shows a polygon with rounded corners.

 

A peak into another world

Spatially, the building is oriented inwards. The architects placed a 360 square metre rectangular atrium in the centre of the structure and created an Austrian mixed forest together with the forest specialists at Green4Cities. “We were interested in the symbiosis of nature and architectural space,” explains Thomas Heil. The forest tells of another world. The entire interior space orients itself toward this inviting, cooling clearing which makes you forget that the feeder road to Vienna’s southern motorway is less than a minute away. This improves the indoor climate, and the trees supply the restaurant with forest scent and air. A place to take a deep breath and relax! For employees, it is a welcome change to everyday office life where you can communicate and recharge your batteries. Depending on the weather, large glass fronts make it possible to completely open the inner courtyard. This made the “forest atrium” one of the conceptual and spatial ingenuities. The forest has a considerable effect on the high quality of stay, which the restaurant guests benefit from.

 

Spatial orientation and operating system

The dining area is a large, flowing space that is differentiated by areas which merge with each other and provide enough room for various restaurant concepts: an open food counter, a cafeteria and a fine dining area, among others. Moreover, the restaurant operator introduced a new system where the food is ordered at counter stations or online at the table and then served to guests by food runners. The restaurant’s service and ancillary rooms, which are oriented towards the outside somewhat off to the side, are designed across two storeys in a compact manner.

 

Surroundings and façade

The introverted concept of the floor plan was to be additionally enhanced through an envelope that has a relatively closed appearance without losing its attractiveness. Therefore, the team was looking for a conspicuous, but elegant façade that appears homogenous on the outside. In collaboration between PREFA product technology, object consultation and the architect, three extruded individual profiles were created that differ with respect to the varying heights of their corrugated cross-sections. Their alternation of wave trough and wave crest creates a visual effect that is always exciting. The profile elements were installed next to each other so that the three different profile sections create a look that does not reveal a clear system; the idea was that one would not be able to identify individual modules. 160 running metres consisting of elements that are up to 7.3 metres long were installed here. When added up, they resemble a barcode that runs around the building.

 

Arch pleasure and light

The white arches which are cut out of the linear façade are particularly striking. They let daylight into the interior and set the building apart from the office buildings in the area. Pure design pleasure finds its formal expression here. Thomas Heil underlines how interesting the automated opening wings in the curved profile façade are from a technical point of view. Wherever it was not possible to create elements that can be opened, a milled perforation of the aluminium profiles was used, which lets even more light inside the building. Inside the restaurant, white PREFA ripple profiles were used for the purpose of accentuation. They also transport the elegance of the white façade into the interior.

 

Responsible for surroundings and environment

Our conversation with Thomas Heil took place on the fourth floor of an old town house in Graz. The architects also appear to favour calm spaces with a clear style for themselves. Traces of intense conceptual work and theoretical discussions accumulate on their office tables. Thomas Heil and Stephan Hoinkes have been working together since 2000 and are now leading a team of around 10 employees. Their portfolio is diverse and ranges from mountain huts to primary schools, to residential buildings and up to office and commercial buildings. What is noticeable is how strongly the architects identify with their projects and their reduced language. According to Heil, one of their goals is timelessness. What will count more in architectural practice in the future is the question of public space and what it can offer its users. Therefore, thoughts about how interaction takes place and how it is possible to think beyond façades are at the top of this list of things that will also be on the minds of dreiplus Architekten.

 

WALTER GROUP brought the metal construction professional Heidenbauer GmbH on board for the restaurant project Walters quite early on. With their installation of the unique wave façade and many sophisticated details, project manager Hugo Terschan and his team were able to create a masterpiece to show around that testifies to the quality of their work.

“We acted as general planner for metal construction, roof and wall construction in this project,” says Hugo Terschan with some pride. The metalworker, who coordinates all trades within the Heidenbauer Group, is known for his goal-oriented actions and convincing manner and was also the right man to manage the project with the sophisticated façade in Wiener Neudorf due to his international experience. He sums up its special feature as follows: “Basically, it is a system, but the viewer does not recognise it as such.”

 

With the support of the PREFA object consultants, the architect designed the three extruded individual profiles with different corrugations in a manner that made it possible to install them seamlessly in any given order. A variable substructure, developed by the team at Heidenbauer particularly for this application, enabled an entirely perpendicular installation of the profiles, which are up to 7.5 m long and do not allow any tolerances due to their material strength of 2 mm. The curves dictated by the building’s floor plan made it necessary to individually adapt the horizontal assembly profiles by rolling them in.

 

In order to reach the desired irregularity of the 160 m long façade that resembles a curtain, the installers not only needed to be skilled craftsmen, but they also had to have a feeling for aesthetics. For the profiles in those sections where the round aluminium glass façades provide a glimpse inside the restaurant, special know-how came into play. “Due to the profile depth, we had to determine how we could produce the double curvature at the profile end in the arch. For this purpose, we worked on each profile individually and cut some of them spatially at the machining  centre,” elucidates Terschan. With their softly corrugated end edges, the ripple profiles seem to endlessly reach up into the sky at the top, as the use of a projecting façade also meant that a visible parapet could be dispensed with.

 

Founded in 1946 in Bruck an der Mur as a locksmith’s shop, the company unites four companies with different orientations: Heidenbauer Dach Wand GmbH develops different wall and roof structures, Heidenbauer Aluminium GmbH manufactures aluminium-glass systems and special constructions, and Heidenbauer Edelstahl GmbH specialises in stainless steel pools for swimming pools. In addition, Heidenbauer Stahl und Tragwerk GmbH offers structural planning and production as well as the assembly of complex metal constructions

 

Country: Austria

Object, location: restaurant, Wiener Neudorf

Category: new construction

Architecture: dreiplus Architekten ZT GmbH http://dreiplus.at/

Installer: Heidenbauer

Façade type: individual profile and ripple profile

Façade colour: pure white

Photo credit: PREFA | Croce & Wir

 

PREFA Italia Srl

Via Negrelli, 25 – 39100 BOLZANO

T. +39 0471 068680 – F: +39 0471 068690

office.it@prefa.com  www.prefa.it

Contact: Giorgia Antiga tel. +39 344 3441860 giorgia.antiga@prefa.com

 

We kindly ask you to send publication link or pdf to:

press@thus-newswire.com

Contact

Press Kit no.: 202466
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Interior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Exterior

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits: PREFA Croce & Wir

Size: 300/72 dpi

Arch Heil Thomas

Walter Restaurant

Designer: dreiplus Architekten

Photo Credits:

Size: 300/72 dpi