Logo Thus

Architecture, Design, Art, Lifestyle,
Communication around the world

THUS
Sign in or create your media account to save the project DOWNLOAD INDIVIDUAL
Sign in or create your media account to save the project HIGH-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project LOW-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto
Salvatore Spataro Architetto

Private flat. Minimalism meets industrial aesthetics

Date: March 20, 2021
City / State: Sicily / Italy

A box for living in the surroundings of the baroque city of Noto, in Sicily. A refined interior design has been completed by Salvatore Spataro – a local architect now based in Florence – which involved the functional redistribution of the villa. An operation that has made space more fluid, contemporary. Free to accept elements and details of synergistic collaboration between architect, client and local artisans. Few objects, but of great impact.

 

The heart of the entire project is the living area: a bright open space, a white space, enriched by the large opening onto the garden, where minimalism meets industrial aesthetics. Not only chromatically, the neutrality of the finishes is declined in the cold tones of optical white and graphite gray, in contrast with the bright green of the vegetation. But also materially, thanks to the combination of textured coatings, fair faced concrete elements and smooth, almost reflective surfaces.

 

Here, a long wall in white lacquered mdf is decorated with a geometric pattern, creating a continuum between the dining and living areas. The large island kitchen, on the other hand, looks like a pure, compact volume that communicates with the space in a decisive manner, therefore a graphic sign, accentuated by the scenic suspended lighting that dominates it. On the second level, a studio, in which the bookcase has been designed to measure with the intent of recreating a microenvironment of relaxation, surrounded by the warmth of books and design accessories (including a Lambretta!). A box in the box. At the last level, finally, the sleeping area and the walk-in closet, made of walnut wood with LEDs integrated into the shelves and containers.

 

A house that has been completely renovated in a contemporary way, with particular attention to details and the taste of the client, in perfect balance between minimalism and baroque flavor, a tribute to their land and tradition.

 

Year: 2018

Status: completed

Location: Noto, Sicilia

Superficie: 220 sqm

Furniture: Lago, Vitra, Bonaldo, Meritalia

Lights: Flos, Deltalight, Linealight

 

Talking about Salvatore Spataro Architetto

Noto (Born 1981) Architect. Graduate with Honors, Università degli Studi di Firenze (University of Florence, Italy). From 2008 to 2016 he collaborated with Pierattelli Architetture In Florence, dealing with the design of hotels, private flats, office buildings. Co-founder of GGAF-Gruppo Giovani Architetti Firenze (GGAF-Young Architects Group Florence), and IMAKE (cultural association for the promotion of self-made design).With the publishing house LetteraVentidue Srl he has published What’s up- 15 young european architects” (Nov. 2012), and NEEDS- Architetture nei Paesi in Via di Sviluppo (NEEDS-Architecture in developing Countries), catalogue of the homonymous travelling exhibition inaugurated in Florence, March 2011. He has participated in numerous architecture and design competitions. In 2014 presents his first Design collection entitled “Design Meets Sicily”. A self-produced line born with the aim of reinterpreting – in an original way – elements and characters of Sicilian culture and tradition. In 2015, the BaroqEAT Collection was nominated for the “Compasso D’Oro Internazionale” in the “Design for Food and Local heritage” category. In 2016 he was among the selected Under 35 to participate in the XXI International Exhibition of the Milan Triennale. Since 2016 he is a consultant for the Linoleum Gomma Zanaga Srl company and in 2019 he has the Artistic direction of the Le Porcellane brand | Florence 1948.
He lives, works and dreams between Florence and Noto (SR)
.

 

Send us your articles (PDF or URL) when you publish the project.

Thank you.

press@thus-newswire.com

Contact

Press Kit no.: 2021-21
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5456  ×  3637 300dpi 9,1MB

Open Space Kitchen

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5324  ×  3619 300dpi 7,9MB

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 3630  ×  5445 300dpi 9,1MB

Open Space Kitchen

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 3648  ×  5472 300dpi 10,6MB

Open Space Kitchen

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 3600  ×  4728 72dpi 2,5MB

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5454  ×  3636 300dpi 8,4MB

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 3648  ×  54725 300dpi 11,5MB

Open Sapce Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 3545  ×  5318 300dpi 11,8MB

Open Space Kitchen

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5454  ×  3636 300dpi 8,3MB

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5438  ×  3625 300dpi 9MB

Open Space Bookcase

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5450 × 3633 300dpi 9,6MB

Open Space Staircase

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5472  ×  3648 300dpi 10,7MB

Open Space Bookcase

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5340 × 3560 300dpi 8,6MB

Open Space Living

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5442  ×  3633 300dpi 11,2MB

Walk-in closet

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5209  ×  3559 300dpi 9MB

Sleeping Area

SN House

Designer: Salvatore Spataro Architetto

Photo Credits: Samuele Castiglione

Size: 5445  ×  3630 300dpi 9,7MB