Logo Thus

Architecture, Design, Art, Lifestyle,
Communication around the world

THUS
Sign in or create your media account to save the project DOWNLOAD INDIVIDUAL
Sign in or create your media account to save the project HIGH-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project LOW-RESOLUTION
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto
monovolume architecture + design

Smart Green project for a residential complex

City / State: Bolzano / Italy

To the South of Bolzano, the Riel district offers a new, smart and sustainable housing model. The new residential complex “Riel – il fienile” has a total of 38 residential units ranging from one- to four-room apartments and was built to host young workers and couples in a strategically located area close to the industrial zone and the city centre

 

The project creates a green and smart environment with a communal park at its centre. This open area with relaxation, fitness and sports areas for residents is the true heart of the project. This green space is enriched by smart technologies such as Wi- Fi connection for smart working, charging stations for electric cars as well as bike sheds and a parcel repository with smart lock technology. Vertical plants such as oaks, maple trees, crape myrtles and tulip trees characterise the green space. Horizontal flower beds made of metal that can be used as urban gardens with spices, fruit trees and vines offer a contrast to the verticality of the trees

 

The project consists of the construction of two new buildings and the revitalisation of an old barn, whereby the double pitch roof and the supporting columns of the latter are preserved and integrated into the new structure. The “old” thereby communicates and interacts with the “new” and accommodates the latter on its inside, maintaining a certain respectful distance that creates space for new and interesting spaces. Light enters the interior of the barn through deliberate geometric cuts in the roof and walls of the existing structure

 

The two new buildings embody the stylistic evolution, characterised by large terraces and a façade whose rhythm is broken by vertical bronze-coloured slats that rise to the roof and alternate with the supporting structure of cross-laminated timber. In addition to the respectful approach between old and new, the architectural intervention aims to leave the supporting structure of the buildings visible. The fusion with the surrounding landscape creates a new residential model with an urban feel in connection with the surrounding orchards and the Dolomites. The upgrading of this area reinterprets the interplay between historical memory and smart future in a contemporary way

 

Client: FB @PohlImmobilien.suedtirol IG: @pohl.immobilien

Location: Südtirol
Program: Residential

Concept credits: ©monovolume architecture+design

Rendering&3Dmodel credits: ©monovolume architecture+design

Photo credits: ©Giovanni De Sandre /www.giovannidesandre.com/

 

About monovolume architecture + design STUDIO

monovolume architecture + design is a South Tyrolean architecture and design firm.

The two founders Patrik Pedó and Jury Pobitzer met during their studies at the university of Innsbruck and in 2003 founded monovolume architecture + design, which today realizes both refurbishments as well as new constructions. Its portfolio includes conceptual studies, architectural and design projects, constructions ́ planning and supervision, project management, visualization 3D and virtual reality as well as urban planning and masterplans. In addition to architectural projects, exhibition and product design are the core fields of the office’s activity. At the heart of monovolume architecture + design is a young, interdisciplinary and international team of 15 creatives: architects, industrial designers, 3D artists and graphic designers

 

Please Send us your articles (PDF or URL) when you publish the project.

press@thus-newswire.com

Contact

Press Kit no.: 2021-42
Sign in or create your media account to save the project Guardar proyecto

Entrance

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000  ×  1333 300dpi 531 KB

Façade

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000  ×  1333 300dpi 477 KB

Terraces

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333  ×  2000 300dpi 495 KB

vertical bronze-coloured slats

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333  ×  2000 300dpi 653 KB

Entrance

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000  ×  1333 300dpi 476 KB

Building C

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000  ×  1333 300dpi 453 KB

Façade Vertical bronze-coloured slats

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333  ×  2000 300dpi 492 KB

Entrance

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333  ×  2000 300dpi 472 KB

Swimming Pool Green Space

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000  ×  1333 300dpi 591 KB

Public Green Space

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 679 KB

Old Barn

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333 × 2000 300dpi 452 KB

Old Barn

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333 × 2000 300dpi 557 KB

Entrance Old Barn

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1330 300dpi 652 KB

Terrace Old Barn

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 523 KB

Public Swimming Pool

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 608 KB

Terrace Old Barn

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 444 KB

Public Swimming Pool

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333 × 2000 300dpi 522 KB

Entrance

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 1333 × 2000 300dpi 426 KB

Building B

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 650 KB

Terrace Building B

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 2000 × 1333 300dpi 634 KB

All the drawings in download High / Low resolution

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 4961  ×  3508 300dpi 937 KB

All the drawings in download High / Low resolution

Riel Il Fienile

Designer: monovolume architecture + design

Photo Credits: Giovanni De Sandre

Size: 4961  ×  3508 300dpi 884 KB